Maag- en darmklachten/ Spijsverteringsklachten

Bijna 1 op de 4 Nederlanders was in 2019 bekend bij de huisarts met meer of minder ernstige maag-, darm- en/of leverproblemen. Het gaat om ruim 3,8 miljoen mensen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting.

Van dit enorme aantal werd bij “slechts” 24.000 personen een kwaadaardige aandoening vastgesteld. Ruim 10% van deze groep kreeg de “diagnose” ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ of ‘Spastische Darm’ en de mededeling dat je er maar mee moet ‘leren leven’. Dat zijn 380.000 mensen. Per jaar….

Is dit herkenbaar? Opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, bepaalde voeding niet kunnen verdragen en een pijnlijke buik, maar geen oplossing. (Andere klachten kunnen uiteraard ook, zie verderop)

Darmklachten hebben altijd een oorzaak!

Het probleem is dat er vaak niet ver genoeg wordt gezocht naar een oorzaak van de klachten. Ik ga een aantal stappen verder om toch die oorzaak te vinden. Vaak lukt dat ook!

Wat zijn mogelijke oorzaken van darmklachten?

Er zijn heel wat oorzaken die darmklachten kunnen veroorzaken. Je kunt daarbij denken aan:

  • Een overgroei aan ‘slechte’ bacteriën (SIBO)
  • In min (of meerdere) mate een ontsteking in de darm
  • Een tekort aan maagzuur (reflux)
  • Glutensensitiviteit of coeliakie
  • Een lekkende darm (leaky gut, verhoogd doorlaatbare darm)
  • Een tekort aan spijsverteringsenzymen (exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI))
  • Fructose malabsorptie
  • Overbelasting van gisten/schimmels
  • Overbelasting parasieten
  • Ontstekingen in de darm
  • Een verminderde afbraak- of overbelasting van histamine
  • Voedingsmiddelenallergie of -intolerantie
  • Hormonale disbalans
  • Chronische stress

Hippocrates (300 jaar BC) schreef al: “Alle ziekten beginnen in de darm”. Ondertussen komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat hij gelijk had. Ook in de reguliere geneeskunde adviseren steeds meer huisartsen, Maag- Darm- en Leverartsen (MDL) en apothekers om probiotica te nemen als je antibiotica krijgt voorgeschreven. Er wordt ook steeds vaker over een dysbiose van de darm gesproken. Helaas blijft het daar dan bij want de reguliere geneeskunde heeft zich daar nog onvoldoende in verdiept.

De functie van de darm is meer dan spijs verteren

De darmwand functioneert als barrière met de buitenwereld, waarmee we door te eten mee in aanraking komen. Hier bevindt zich een groot deel van ons eerstelijns immuunsysteem.

Daarnaast bevindt in de darm zich de darmflora, het micobioom: Biljarden microben (bacteriën, maar ook gisten en schimmels) die, als ze met elkaar in balans zijn, ervoor zorgen dat de afweer ondersteund wordt, voedingsonderdelen omzetten zodat ze opgenomen kunnen worden en onze neurotransmitters maken, onze hersenhormonen (dopamine en serotonine zijn de bekendste).

Dit maakt de darm een veelzijdig systeem, maar ook erg kwetsbaar. Want als darm niet meer optimaal functioneert, komt het immuunsysteem onder druk te staan en kunnen van daaruit klachten ontstaan. Als de darmwand beschadigd raakt leidt dat tot meerdere vage klachten of zelfs tot duidelijke ontstekingsverschijnselen met de bijbehorende ernstige klachten. De vraag is dan welk onderdeel (of onderdelen) onvoldoende functioneert. Als de darmflora uit balans is ontstaan er klachten van gasvorming, obstipatie of diarree. Ook maagklachten maken hier onderdeel van uit.

Onderzoek van de ontlasting kan zeer waardevolle aanvullende informatie geven!

Ook andere klachten kunnen hun oorzaak in de darm hebben. Als bijvoorbeeld het immuunsysteem daar “druk” is, dan zendt dat signalen uit die elders opgevangen worden. De darm staat namelijk niet op zichzelf maar maakt uit van een groter geheel: ons lichaam. Je kunt niet simpelweg één systeem los bekijken. Alles staat met elkaar in verbinding.

Ontlasting onderzoek is ook bewezen waardevol bij:

  • Huidproblemen
  • Maagklachten
  • Verlaagde weerstand of vaak terugkerende infecties
  • Stoornissen in de (suiker)stofwisseling
  • (Chronische) vermoeidheid
  • Overgewicht
  • Allergieën
  • Depressie
  • Terugkerende hoofdpijn of migraine

De aanpak

Eerst kom je voor de intake. Deze duurt 90 minuten. Je hebt thuis de vragenlijst ingevuld en we nemen de tijd om samen de klachten verder onder de loep te nemen. Ik vraag nooit standaard ontlasting onderzoek aan. Als ik met behulp van jouw klachten, logisch nadenken en mijn ervaring de meest aannemelijke diagnose kan stellen, gaan we geen overbodig extra onderzoek doen.

Maar soms is het ingewikkelder en is aanvullend onderzoek wel nodig. De kosten zijn meestal € 243 inclusief verzendkosten.   De uitslag vertelt mij alles wat ik wil weten. Jij krijgt de uitslag ook van mij.

Tijdens het volgende consult neem ik je mee door de vele ingewikkelde uitslagen en vertaal deze naar normaal Nederlands. Het is belangrijk dat je begrijpt wat er gevonden is. We bespreken samen wat de gevonden oorzaak is en hoe die aangepakt kan worden. Je krijgt adviezen van mij op het gebied van voeding, beweging, leefstijl en ontspanning. Dit consult duurt minstens een uur.

Uiteraard plannen we een vervolgconsult om te bespreken hoe het met je gaat. Meestal is er voor dit vervolgconsult aanzienlijk minder tijd nodig. Hoeveel? Dat bepalen we samen. Vaak is een half uur voldoende.

De meeste cliënten zijn met totaal 3, soms 4 consulten, van hun klachten af. Soms duurt het langer, maar uiteraard is dit afhankelijk van de oorzaak.

De ontlastingstest en samenwerking

De test is van Biovis. Het onderzoek vindt plaats in een zeer gerenommeerd medisch centrum in Duitsland. Hier werken 380 artsen, wetenschappers en medewerkers aan gezondheidstests. Ik ben als therapeut bij deze organisatie aangesloten en bekend.

Ook ben ik aangesloten bij het Microbiome Center in Nederland, waar ik met collega’s en andere specialisten samenwerk en overleg. Dit zijn huisartsen, medisch microbiologen, specialisten en apothekers.