Menstruatieklachten en PMS (PMDD)

Hoewel menstrueren heel gewoon is en een teken dat je lichaam goed werkt, heeft 33% van de vrouwen vervelende menstruatieklachten. Het doet pijn en heeft invloed op je humeur.
Een kwart van de vrouwen heeft menstruatieklachten die het dagelijks leven negatief beïnvloeden. Maar ook het niet hebben van een menstruatie, een te korte of te lange menstruatie of een wisselende tijd tussen twee menstruaties in horen hierbij. Menstruatieklachten betekenen voor iedere vrouw iets anders en zijn niet gebonden aan leeftijd.
Tijdens de consulten worden je klachten goed besproken en wordt er duidelijkheid verkregen van welke klachten je het meeste last hebt, wat je hier eventueel al aan hebt gedaan en in welk gedeelte van je cyclus dat is. Een goed, bij jou passend, advies kan je van je maandelijkse klachten afhelpen. Meestal zijn 2 tot 3 consulten voldoende om tot een goed resultaat te komen. 

PreMenstrueel Syndroom

Ongeveer 25% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Bij PMS heb je erg veel last van je menstruatie. Er zijn wel honderd verschillende klachten bekend die onder PMS gerekend worden. Dat maakt behandeling van PMS ook gelijk zo ingewikkeld. Zo kun je o.a. last hebben van pijnlijke borsten, stemmingswisselingen, agressiviteit, vermoeidheid en pijn in je rug. Kenmerkend voor PMS is dat de klachten samenhangen met de menstruatiecyclus, je zult dus ook klachtenvrije dagen gedurende de cyclus kennen. Deze klachtenvrije periode kan lang duren, ruim drie weken, maar ook slechts een week. Anders gezegd; sommige vrouwen blijken wel 3 weken lang last te hebben van deze hormonale schommelingen die gerelateerd zijn aan de menstruele cyclus. En dat kan een enorme impact hebben op de kwaliteit van het leven.

Het is nog steeds niet duidelijk waar PMS precies door veroorzaakt wordt, wel is bekend dat vrouwen die last hebben van PMS gevoeliger zijn voor hormoonwisselingen. Er is gelukkig wel degelijk iets te doen aan PMS en menstruatieklachten.

Tijdens het consult wordt uitgebreid naar je geluisterd en krijg je een gericht advies waar je iets aan hebt. De mogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, de complementaire geneeskunde als ook de mogelijkheden die je zelf hebt iets aan klachten te doen worden meegenomen in de uiteindelijke behandeling. Samen met jou wordt de beste oplossing voor jou gezocht. Eventueel wordt aanvullend onderzoek verricht.

“Denk jij dat je PMS hebt?  Blijf er dan niet mee rondlopen…de klachten komen iedere maand terug… soms jaren lang.”

PreMenstrual Dysphoric Disorder (PMDD)

Zo’n 4-5% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft dermate zware klachten dat men spreekt van een stoornis oftewel PMDD. Bij PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder) gaat het met name om emotionele verschijnselen zoals bijv. stemmingswisselingen, angst, gespannenheid en depressie, die in versterkte mate optreden. Bij PMDD zijn de premenstruele symptomen zo hevig dat ze de normale werkzaamheden, sociale activiteiten en relaties verstoren. Helaas komen veel vrouwen met PMDD terecht in het psychische circuit en krijgen anti-depressiva voorgeschreven.

Bij 7 Senses worden de klachten serieus genomen en wordt alle tijd genomen om deze te bespreken. Er wordt veel informatie gegeven over wat er in het lichaam en hoofd gebeurt bij PMS en PMDD. Zo nodig zal aanvullend bloedonderzoek geadviseerd worden. Zowel de mogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde als de complementaire (orthomoleculaire) geneeskunde worden meegenomen in de uiteindelijke behandeling.