Tijdens de intake had patiënte sinds 2 jaar last van misselijkheid en slecht slapen. Bij nader uitvragen bleek dat zij ook maagpijn had, last van opboeren en een vol gevoel na het eten, onbedoeld afvallen en stinkende plakkerige en vaak lichter gekleurde ontlasting. Patiënte was ook ontstekingsgevoelig en ontwikkelde steeds meer voedingsintoleranties. Behandeling elders had geen resultaat opgeleverd.

De diagnose EPI, exocriene pancreas insufficiëntie, werd gesteld op basis van het klachtenpatroon. Hierbij maakt de alvleesklier te weinig spijsverteringsenzymen, waardoor de klachten ontstaan. Dit is goed te behandelen, maar heeft vaak wel een jaar nodig om te herstellen. 

Er werd gestart met adviezen met betrekking tot de eetstijl en -frequentie. De maagontlediging en spijsvertering werd ondersteund met 3 supplementen. Ook de lever kreeg wat ondersteuning, de gal werd duidelijk ook minder effectief aangemaakt. De slaap werd eveneens ondersteund.

Na 2 maanden was patiënte niet meer misselijk, had beter gevormde ontlasting en sliep weer goed. Wel at ze nog te weinig en onvoldoende gevarieerd omdat ze bang was geworden voor bepaalde voeding. Ze was dan ook nog niet in gewicht aangekomen, wat op deze leeftijd erg belangrijk is, anders verliest men spiermassa. 

Ze werd gestimuleerd om gevarieerder te eten en een eetschrift bij te houden. Daarnaast kreeg ze extra eiwitten en werd het darmprotocol gestart om de darmen te optimaliseren en daarmee de ontstekingsgevoeligheid te stoppen.

Drie maanden na de start van de behandeling was ze 2 kilo aangekomen en waren de originele klachten zo goed als verdwenen. Gezien het verloop van een EPI werd de ondersteuning van de spijsvertering middels 1 supplement voortgezet.

Weer 3 maanden later had patiënte een volledig normaal eetpatroon, nog steeds prima gevormde ontlasting, geen klachten meer van de maag, voelde zich weer fit wat ook vrienden erg opviel en was 5 kilo aangekomen.

Sindsdien is ze om de 2 maanden op consult gekomen voor ondersteunende begeleiding, die ze zelf graag wilde hebben. De EPI was feitelijk genezen en werd minimaal ondersteund. Het herstel heeft dus geen jaar maar een half jaar tijd nodig gehad.