Begin november 2021 startte de behandeling van deze 33-jarige man die al sinds een jaar ernstige Long Covid klachten had.

Zijn klachten bestonden uit forse vermoeidheid, fysieke en mentale klachten, verzuring van de spieren, slecht slapen, een drukkend gevoel op de borst en buik- en maagklachten. Specifiek uitte dit zich in maximaal 3000 stappen kunnen lopen tot soms nog geen 5 minuten. Hij had geen eetlust en was 12 kilo afgevallen, vooral in spiermassa (gemeten bij fysiotherapeut). Langdurig praten was fysiek en mentaal vermoeiend. De mentale klachten bestonden uit snel overprikkeld raken door geluid en gesprekken, zeer slecht (door)slapen en de hele tijd mentaal “aan” staan. Het geheugen, focus en concentratie waren verre van optimaal. Zoals vele anderen had hij “mist in het hoofd”. Tevens had hij last van hartkloppingen.

De druk op deze patiënt was enorm. Hij heeft een fysiek en mentaal belastende baan maar was nu volledig arbeidsongeschikt. Gezien de duur van zijn ziekte zou hij over een jaar zijn baan kwijt raken en uiteindelijk dan ook zijn huis. Uiteraard gaf dat enorm veel stress. 

Ondertussen had hij hulp gezocht bij de huisarts, ergotherapeut, fysiotherapeut, psychosomatisch fysiotherapeut, voetreflexoloog, logopedie en andere alternatieve geneeswijzen zoals lasertherapie. Een evidente vooruitgang was er echter niet.

We zijn allereerst middels supplementen gestart met het verwijderen van virusresten. De spike-eiwitten van het Coronavirus blijven in het lichaam en zorgen voor permanente klachten en een overactief immuunsysteem. Daarnaast is er gelijk begonnen met voedingsstoffen voor de hersenen. De aangerichte schade is te herstellen maar de hersencellen kunnen hier wat hulp bij gebruiken. Het immuunsysteem kreeg ondersteuning en de kwaliteit van de slaap werd bevorderd zodat het lichaam ’s nachts meer rust kreeg en dus ruimte voor herstel.

Drie weken later was de “mist in het hoofd weg” en was patiënt minder moe. Ook ervaarde hij minder druk op de borst en minder hartkloppingen. Wel was er een dramatische verslechtering opgetreden in de beweging: hij kon amper 250 meter in de straat op en neer lopen. 

We hebben toen (en vaak daarna nog) gesproken over de orthomoleculaire benadering van de energiebalans in het lichaam. Als één of meerdere systemen veel energie vragen, komt een ander systeem tekort. Alles tegelijkertijd verbeteren is dus onmogelijk. 

De ondersteuning van het immuunsysteem werd voortgezet en patiënt kreeg voorzichtige energiesuppletie. We zijn altijd erg voorzichtig met energie “geven”. Ten eerste moet het lichaam dat zelf kunnen maken, ten tweede: als je daardoor over de grenzen van het lichaam heen gaat, is dat geen winst maar achteruitgang. Waakzaamheid is dus heel belangrijk!! 

Half december 2021 (6 weken na de start van de behandeling) was de “mist in het hoofd” nog steeds weg en voelde de energie in het hoofd goed. Hij had voor het eerst langdurig TV kunnen kijken en dat was uniek. 

Voorzichtig zijn we gaan starten met de opbouw van spiermassa, middels intermitterende spieroefeningen van kleinere spiergroepen, ook om in die spieren weer meer energie op te bouwen dat het lichaam kan gebruiken. Deze opbouw werd ondersteund met supplementen en begeleiding door de fysiotherapeut.

In januari 2022 werd gestart met het herstel van de kracht van het middenrif. Een tussentijds consult bij de longarts had aangetoond dat toch ook de longen aangedaan waren door het Coronavirus. Alsnog werden de longen dus ook ondersteund in herstel van het longweefsel.

Februari was een matige maand voor patiënt. Het ging hem niet snel genoeg en dat was zeer te begrijpen. Ook leverde hij erg veel energie in door het bezoeken van zoveel therapeuten. De cirkel van planning en controle mocht doorbroken worden en we hebben gesproken over een nieuwe denkstijl: loslaten, voelen, flexibel zijn en accepteren. Met instemming van de patiënt werd er een mail gestuurd naar alle behandelaars waarin om feedback gevraagd werd. Uiteindelijk werd de stap genomen om de belasting hierin te reduceren, een aantal behandelingen af te bouwen of te stoppen en meer rust te creëren. 

In maart 2022 wierp dat zijn vruchten af. De slaap was verbeterd, de energie nam toe, hij kon langer lopen en gesprekken voeren, de longen waren sterk verbeterd, de hartslag was lager en hij voelde zich minder depressief. De kentering was genaderd! 

Ondertussen was patiënt begonnen met Buteyko ademhalingstherapie. Hierbij leert men een rustiger ademhalingspatroon met oefeningen waardoor de sympaticus, onze actie-zenuw (die ook geactiveerd wordt bij stress) tot rust gaat komen. Een mooie aanvulling in de behandeling.

Er werd gestart met het herstel van het microbioom, de bacteriën in de darm. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dat verstoord is bij patiënten met Long Covid. 

In april was er sprake van een absolute verbetering. Nu brak het moment aan waarop alle aandacht kon gaan naar de opbouw van spierweefsel, conditie en energie. Dit werd ondersteund door enige supplementen en vooral een goed schema met veel aandacht voor de signalen die het lichaam geeft.

In mei 2022 werd het werk hervat met hele kleine stapjes; elke week een uur meer. De slaap was stabiel en goed, mentaal ging het uitstekend, de hartslag was rustig, de belastbaarheid nam nog steeds toe als ook de maximale fysieke inspanning. Verzuring van de spieren trad niet meer op.

Sindsdien is de frequentie en duur van de consulten aanzienlijk afgenomen. Eigenlijk is er alleen nog sprake geweest van begeleiding. 

We schrijven nu januari 2023 en patiënt werkt weer bijna fulltime (36 uur). Een week geleden hebben we elkaar eindelijk “echt” ontmoet, de consulten verliepen al die tijd via beeldbellen. Ik zag een jonge fitte man, die volop in het leven staat en weer een toekomst heeft. Hij kan zijn prachtige beroep weer uitoefenen en gaat zijn huis verbouwen. 

Van een zeer ernstige Long Covid patiënt zonder enig toekomstperspectief zijn we in een half jaar gekomen tot het hervatten van het werk. In ruim een jaar is volledig herstel bereikt.